Tussenklauwontsteking

• Tussenklauwontsteking (rotkreupel)

Angorageiten kunnen erg snel tussenklauwontsteking krijgen als ze veel met hun poten in een natte of drassige ondergrond staan. De lederhuid verweekt gemakkelijk en vormt zo een opening voor bacteriën om binnen te dringen. Op kleigrond komen makkelijk brokken klei tussen de beide klauwen terecht en sluiten dan de huid ertussen af.

De ontsteking zit meestal tussen de twee klauwtjes. De ontsteking stink en als je er met je vingers aan komt, blijft de geur lang aan de vingers hangen.

Een kreupele geit kan zich natuurlijk verstapt hebben, maar meestal is het verstandig om zo gauw mogelijk het gebied tussen de twee klauwtjes schoon te maken: met de vinger of een stomp voorwerp de aarde (met gras en hooi) ertussen uit halen en goed “in de diepte” kijken of er een ontsteking zit (ruiken!).

Als de ontsteking ook onder los hoornmateriaal van de wand van de klauwtjes zit, spreken we van rotkreupel (stinkt zeer heftig). Het is een heftig beeld waarbij de geiten veel pijn hebben en (als het de voorpoten betreft) op hun ellebogen gaan lopen.

De behandeling bestaat uit de poot en vooral de tussenklauwruimte schoon maken, kijken of er geen abcesje gevormd is onder de rand van het hoornmateriaal, de tussenklauwspleet droog maken me een doek en behandelen met blauwspray met oxytetracycline. De geit droog zetten op stal. Bij ernstige gevallen (rotkreupel) antibiotica injecties

Tegen rotkreupel kan men vaccineren.

Om terug te gaan, klik  hier