Myasis

• Myasis

De groene strontvlieg legt eitjes in vochtige delen van de vacht. Dit doet zich voor als het warm weer is en de vacht door regen nat is geworden. Maar ook rond de kont, als de geit diarree heeft en rond de hoeven, als die nat geworden zijn. Bij bokken vooral aan de buik doordat hij plast tegen de mohair aan (advies: bij bokken rond de penis de mohair wegknippen – dit ook doen als hij moet gaan dekken!)

De eitjes kunnen ook in een droge vacht gelegd worden en worden actief als de vacht nat wordt. De eitjes kruipen als larve naar de haarwortel en tasten de huid aan: er kunnen zo grote huiddefecten worden gemaakt, waar de larven gemakkelijk in de bloedbaan komen. En dan gaat het dier dood (shock, bloedvergiftiging). Dit hele proces kan zich zeer snel, in 24 tot 48 uur, ontwikkelen. Dit is een van de redenen om 2x per dag naar uw beesten te kijken.

Herkennen van maden doordat het dier zich afzondert, aan het krabben is, naar zijn kont kijkt, of met een poot slaat tegen zijn buik, of steeds kwispelt met zijn staart. In sommige gevallen zie je de vlieg nog cirkelen boven het dier. Kijk goed tussen de mohair, vooral aan de kont en schede, de liezen, oksels, bij bokken de buik en bij de hoeven.

De maden zijn soms een kluwen van zeer bewegelijke kleine witte beestjes van 1 bij 2 mm. Eerst mechanisch schoonmaken, dan spoelen met water, dan het gebied behandelen met een insecticide of met “Blauw” (bevat ook tetracycline), in erge gevallen ivomec geven en antibiotica spuiten. Als het reeds een grotere “huidzweer” is, ben je vaak te laat. Daarom kan men beter een keer teveel dan te weinig kijken en als je maden ziet, meteen behandelen en niet wachten tot morgen.

Om terug te gaan, klik  hier