Mohairtransport 2012
Om 6.15 vertrokken we uit Papendrecht met al 120 kilo mohair van mezelf , Hans Drost en meneer van der Nat uit Melissant , richting José om daar de andere 680 kilo in te laden.
Half 8 alles in de bus en rijden maar.
Om 6.15 vertrokken we uit Papendrecht met al 120 kilo mohair van mezelf , Hans Drost en meneer van der Nat uit Melissant , richting José om daar de andere 680 kilo in te laden.
Half 8 alles in de bus en rijden maar.
Een voorspoedige reis bracht ons via noord Duitsland in Denemarken en om half 5 reden we Ringkøbing , hotel gezocht en de omgeving per voet enigszins verkend.
We hoefde de andere dag nog maar 10 kilometer naar ons los adres de heer en mevr. Mortense.
We werden daar om 8 uur ’s morgens hartelijk ontvangen ,na kennis gemaakt te hebben besloten we om eerst de mohair te lossen om daarna te kijken naar zijn veestapel.
Zelf had hij z’n mohair keurig in zakken van ieder 10 kilo in rekken liggen zoals op een van de foto’s is te zien.
Dan was wat wij er bij brachten best een beetje rommelig maar dat gaf niet zei hij en ondanks dat ik zei dat alles door ons was gewogen zei hij alles nog een keer te willen controleren, maar ik weet niet of hij dat ook daadwerkelijk heeft gedaan.
De heer Mortensen heeft zelf ca. 100 geiten en ca. 20 bokken , ik heb niet echt begrepen waar hij regelmatig nieuw bloed vandaan haalt maar hij is heel secuur welke bokken dat welke geiten mogen dekken.
Zo laat hij 1 bok bij ca. 20 geselecteerde geiten lopen en dat doet hij zowel in de winter binnen als in de zomer buiten , zo houd hij continu de controle.
Hij gebruikt op deze manier maar 5 tot 7 bokken per jaar , de overige bokken gebruikt hij eventueel andere jaren of hij doet ze weg voor de slacht.
De geiten op leeftijd , 6 – 7 jaar , gaan ook weg voor de slacht of het ze moeten zo bijzonder goede lammeren geven dan kunnen ze nog wat langer blijven.
Zoals ik van hem begreep weet heel de omgeving dat hij regelmatig slacht dieren heeft en ik denk dat er dus gewoon thuis geslacht wordt.
Scheren doet hij helemaal zelf , 7 minuten gemiddeld per dier , gewoon staande binnen op een kleed met de kop met een touw vast, eerst de rug en de buik, dat opruimen en dan de kop en de poten.
Wauw!! 7 minuten. Hij heeft van zich zelf 800 kilo mohair , dat is vergelijkbaar met wat wij als fokkers in Nederland in leveren.
De zondag nadat wij geweest waren zouden andere fokkers uit Denemarken nog 2000 kilo in leveren en een week later nog 300 kilo door een fokker uit Noord-Duitsland , dan zal er begin juni een 20 voet [6 meter] container geladen worden om de mohair te verschepen. In zo’n container kan ruim 5000 kilo dus als we met elkaar iets meer verzamelen is het transport relatief goedkoper.
We hebben het nog even gehad over im.- en export van dieren , zo vertelde hij dat hij 3 dieren had verkocht naar Zweden.
Een drama, eerst 2 maanden in quarantaine in Denemarken, dan naar Zweden en daar weer 4 maanden in quarantaine, van te voren 3 maanden bezig om de papierwinkel in orde te maken en 300,00 euro aan overheids kosten.
Nee, niet erg motiverend om dieren per land uit te wisselen. Daarnaast heeft hij nog 125 – 150 , ik dacht , nubische geiten , deze heeft hij alleen voor het vlees.
Hans Holm Mortense is een man van 75 jaar die tot z’n pensionering jaarlijks ca. 15.000 varkens had en nu met de veestapel die ik hiervoor beschreef aan het afbouwen is , een heel aardige man die met veel verstand en aandacht met z’n dieren bezig is.
Zo de koffie en onbijt op en om net 10 uur bus omgedraaid en weer , hoppa , terug naar Papendrecht.
Marjan en Arie Bom