Mohair

De naam mohair stamt af van het Arabische woord “muxayyar”, dat “bijzondere keuze” of “beste soort” betekent.
De mohairvezel heeft dezelfde eigenschappen als schapenwol: kan zeer veel water opnemen zonder nat aan te voelen.
Kleding van mohair neemt daarom goed lichaamsvocht op. De vezel is zeer veerkrachtig, meer dan van welke dierlijke vezel ook.
Mohair neemt zeer goed kleurstoffen op. De vezel wordt niet gauw vuil, vanwege de geringe statische lading en het gladde oppervlak.
Bovendien heeft het weinig neiging tot vervilten en is plooivast.

Mohair glanst en verft prachtig!

Mohair verschilt van schapenwol door de dwarsdoorsnede (mohair is ellipsvormig, schapenwol rond), de oppervlaktestructuur (minder schubben), de grotere treksterkte, een groter elastisch herstelvermogen en minder opname van tabaksrook.
De eerste geschoren vacht van een lam heet “kidmohair”. Dit is een zeer fijne, kostbare vezel, met een dikte van gemiddeld 23 micron.
De vezeldikte loopt met het ouder worden op tot 40 micron.

Een angorageit moet twee keer per jaar geschoren worden. Vanwege de vezellengte zou eigenlijk om de 8 maanden ideaal zijn, maar dat past niet in de seizoenen.
Naarmate de haren langer worden groeien ze minder snel.
Twee maal scheren verhoogt de mohairproductie. Een angoralam levert per schering ongeveer 1,5 kilo (kid-)mohair, een volwassen geit ongeveer 3 kilo.
Bokken leveren ongeveer 4 kilo per schering.

Mohair brengt geld op, mits het schoon is, d.w.z. niet verontreinigd met mest of hooi. Het wordt ingezameld door de angorageitenvereniging en getransporteerd naar Denemarken voor de verwerking.

Mohair inleveren voor transport